KMG556: NATO Testlerine Göre Kalifiye Edilen Türkiye’nin İlk ve Tek 5,56x45 mm Hafif Makinalı Tüfeği

11 January 2022
PRESS RELEASE

KALEKALIP, Eylül ayında, Türkiye’nin ilk ve tek, yerli ve milli 5,56x45 mm hafif makinalı tüfeği KMG556’nın kalifikasyonunu başarıyla gerçekleştirdi. Kalifikasyon sürecinde, NATO standartlarında tanımlanan 34 zorlu test, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (K.K.K.lığı) Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB)  ve STM temsilcilerinin nezaretinde başarılı şekilde tamamlandı.

KALEKALIP, KMG556 Hafif Makinalı Tüfek’i, özel görev birliklerinin taktik ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarladı ve manga seviyesindeki birimlerin düşman hedefleri üzerinde etkili baskı ateşi oluşturmasını sağlayacak bir silah olarak geliştirdi. Firma, Türkiye’nin ilk ve tek hafif makinalı tüfeği olan ürünün geliştirme faaliyetlerini, kendi Ar-Ge ekibi ve öz kaynaklarıyla yerli  ve milli olarak gerçekleştirdi.

Kalifikasyon sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla hızlı bir şekilde seri üretimine başlanan KMG556’nın, imzalanan sözleşmeler kapsamında K.K.K.lığı, Jandarma Genel Komutanlığı (J.Gn.K.lığı) ve EGM teslimatlarına, 2022 başı itibarıyla başlanacak. KALEKALIP, KMG556’nın, envanterine gireceği son kullanıcılara güç katarak hafif makinalı tüfekler konusunda Türkiye’nin yeni standardı olmasını hedefliyor.

34 Zorlu Test Geride Kaldı

KMG556’nın geliştirme ve ön kalifikasyon sürecinde 1 milyon adetten fazla; kalifikasyon testlerinin ifası süresince de 300 bin adetten fazla 5,56x45 mm mayonlu fişek kullanıldı. Silah, kalifikasyon sürecinde, 34 farklı zorlu testten başarıyla geçti. Bunlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanıyor:

• Düşük Sıcaklık Testi
  • Yüksek Sıcaklık Testi
  • Güvenilirlik ve Dayanıklılık Testi
  • Kirlenme Testi
  • Düşme Testi
  • Nem Testi
  • Buzlanma Testi
  • Çamur Testi
  • Kum Testi
  • Tuzlu Su Daldırma Testi

15 Bin Atımlık Namlu, 50 Bin Atımlık Gövde Ömrü

Kalifikasyon faaliyetlerinde kullanılmak üzere hazırlanan silahların içerisinden, her bir test için rastgele seçilen silahlarla testler gerçekleştirildi. Bu süreçte bazı silahlar, birden fazla teste tabi tutulmuş oldu. Gerçekleştirilen testlerle ilgili öne çıkan ayrıntılar ise şöyle sıralanıyor:

• Silahlar, Düşük Sıcaklık Testi kapsamında, -40 °C’nin altında sıcaklıklarda şartlandırılarak ateşlendi. Silahlar bu amaçla 40’tan fazla şartlandırma döngüsüne tabi tutuldu. Her bir döngünün başında, silahlar şartlandırma kabinine kondu ve uygun sıcaklığa ulaşmaları beklendi. Şartlandırma süresinin sonunda kabinden çıkartılan silahların her biriyle atışlar gerçekleştirildi.
  • Atış faaliyetinin ardından, silahlar temizlenerek bir sonraki döngü için tekrar şartlandırma kabinine kondu. Kesintisiz 3 gün süren bu test boyunca, toplamda 25 bin adede varan fişek atıldı.
  • Yüksek Sıcaklık Testi kapsamında, silahlar, +50 °C’lere şartlandırılarak atış yapıldı. Her bir döngünün başında, silahlar şartlandırma kabinine konuldu ve uygun sıcaklığa ulaşmaları beklendi. Şartlandırma süresinin sonunda silahlar kabinden çıkartılarak her biriyle atışlar gerçekleştirildi. Atış faaliyetinin ardından, silahlar temizlenerek bir sonraki döngü için tekrar şartlandırma kabinine kondu. Yaklaşık 2 gün süren bu test boyunca, toplamda 10 binin üzerine fişek atıldı.
  • Namlu ve Gövde Ömür Testleri kapsamında, seçilen silahların her biri için birer adet de yedek namlu hazırlandı. Silahlar, namlular değiştirilerek ateşlendi. Namluların dönüşümlü olarak kullanıldığı bu test ile namlu ömrünün 15 bin atım olduğu doğrulandı. Daha sonra test atışlarına, yeni namlular ile devam edildi ve bu suretle gövde ömrünün 50 bin atım olduğu doğrulandı. Test boyunca, toplamda 150 bini aşkın fişek atılmış oldu.
  • Nem Testi kapsamında seçilen silahlar, yüzde 95 nem bulunan bir ortamda günlerce şartlandırıldı ve ardından her bir silah ile binlerce fişek kullanılarak atışlar gerçekleştirildi.

Yüksek Ergonomi

Türk Silahlı Kuvvetleri, J.Gn.K.lığı ve EGM envanterine girip uzun yıllar hizmet edecek olan KMG556, yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş bir hafif makinalı tüfek olmasının yanında, ergonomisi ve her türlü iklim koşullarında sorunsuz çalışabilme gibi özellikleriyle de sınıfının ve rakiplerinin birkaç adım önüne geçiyor. Uzun çarpma gaz piston mekanizması ile çalışan ve şeritle beslenen KMG556’da, hızlı değiştirilebilen namlu (quick detachable barrel) özelliği de bulunuyor. Bu sayede makineli tüfek nişancısı, ısınan namluyu, hızlı ve emniyetli bir şekilde yedeğiyle değiştirebiliyor. 5 kademeli teleskopik dipçiği, dipçik üzerinde yer alan ve 3 ayrı seviyede ayarlanabilen yanaklığı, ısı kalkanlı namlusu, el kundağı ve silahın hem sağ elini kullanan kullanıcılar hem de sol elini kullanan kullanıcılar tarafından ateşlenebilmesi, silahın ergonomisini bir üst seviyeye taşıyor. Omuz desteği sağlayan dipçiği ve entegre çatal ayağı sayesinde ister ayakta ister yatarak rahatlıkla atış yapılabiliyor. KMG556, bu yönüyle son kullanıcının en kritik ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ve yüksek bir ergonomiye sahip olacak şekilde tasarlandı.

Gövdesinin üst, alt ve yanlarına entegre edilen STANAG 4694/ M1913 uyumlu sabit pikatini raylar sayesinde, silah üzerine NATO standartlarındaki aksesuarlar ve optikler de takılabiliyor.

Etkili Ateş Gücü

KMG556 ayrıca, tamamen KALEKALIP bünyesinde tasarlanan ve üretilen, askeri standartlara uygun, sert krom kaplamalı ve soğuk dövülen namlusu ile ön plana çıkıyor. Kullanım alanlarına göre farklı namlu seçenekleriyle üretilebilen KMG556’nın en uzun sürümü, 18 inç uzunluğunda namluya sahip. KMG556 ailesinin 16 inç namlu uzunluğuna sahip versiyonu; 7,8 kg ağırlığı, dakikada 750-950 atış yapabilmesi ve 600-800 metrelik etkili menziliyle birliklere, ateş desteği konusunda önemli bir üstünlük sağlayacak.

KMG: Geniş Bir Hafif Makinalı Tüfek Ürün Ailesi

KALEKALIP, bünyesinde bulunan Ar-Ge Merkezi ile farklı gövde tiplerine ve çalışma prensiplerine sahip yeni hafif makinalı tüfekler için ürün geliştirme çalışmalarına da hız kesmeden devam ediyor. KMG ürün ailesi içerisinde geliştirilen bir diğer silah olan ve 7,62x51 mm’lik NATO mühimmatı kullanan KMG762 Manga Tipi Hafif Makinalı Tüfek, 7,5 kg ağırlığı ile muadillerinin arasında en hafiflerinden birisi olarak öne çıkıyor. KMG556 ve KMG762 Hafif Makinalı Tüfeklerin en önemli özelliklerinden biri de bu silahların, alev gizleyenlerinin, hızlı ve kolay bir şekilde takılıp sökülebilen bastırıcılarla uyumlu olması. Söz konusu bastırıcıların tasarım ve üretimi de KALEKALIP mühendisleri tarafından gerçekleştiriliyor. Silahlar, bastırıcı takılı durumdayken kullanıldıklarında, atış esnasında ortaya çıkan ses ve alev izi önemli ölçüde azalıyor.